search instagram arrow-down

Facebook

N-ar trebui să-ți pese.

Au trecut niște prieteni de-ai mei pe la mine zilele trecute. L, căreia i-am spus că-mi place cum îi stă vopsită cu nuanța aceea nonconformistă, mi-a observat oglinda imensă de pe perete și o analiza cu interes. I-am zis că am luat-o la reducere, și că nu regret decizia.

Vintage. Cu ramă albă. Dragoste la prima vedere pentru orice fată.

Lângă oglindă, am câteva tablouri agățate de perete. Desene făcute de sora mea, citate, și încă o amintire. Pe unul dintre tablouri este desenată o pată uriașă, neagră, rotundă. Deasupra ei scrie: “HOLE TO ANOTHER UNIVERSE”, și mai jos “HOP IN”. Cu o săgețică mică, sugestivă.

Toată lumea care trece prin camera mea observă tablourile și oglinda cu ușurință, dar nimeni nu s-a prins până acum că nu din întâmplare sunt puse unele lângă altele.

Sinceră să fiu, nici eu  nu m-am prins. Până acum.

Când mă apuc de renovat sau decorat, mă iau după propriul instinct. Nu gândesc.

Stai în fața oglinzii. Cu mâinile în buzunare. Sau brațele încrucișate. Sau poate le-ai lăsat să cadă lejer pe lângă corp. Cu părul prins, fără părul prins. Poate porți jeanși mulați, poate fustă. În oricare dintre situații, sper că ești o tipă. Cu cearcăne, fără. Machiată, nemachiată. Ești plin de furie sau nu mai poți de fericire. Ai avut o zi ca naiba, sau poate nu ai mai avut parte de o zi așa de bună de o grămadă de timp. Te-ai certat cu colega de bancă pentru că nu a avut solidaritatea și empatia necesară ca să te lase să vezi afurisitul de răspuns de la punctul 3, la testul de astăzi. Sau boss iar a început să se plângă de nu știu ce rapoarte pe care ai uitat să le predai sau nu știu cât de câș ai pictat virgula într-un document și nu i-a convenit. S-a trezit nu știu care să te critice și să-ți spună că nu faci treabă bună, sau tocmai ai făcut cel mai genial proiect pe care-l puteai face în viața ta.

Felicitări. Faci o treabă bună, sau ești pe cale să. Nu dispera.

Însă, astea-s doar rezultate manifestate în exterior, în mod fizic, într-o lume care nu înseamnă tu.

Zi de zi, treci prin situații care depind de modul tău de a reacționa la anumiți factori. Iei decizii care îți cauzează happy-end-uri sau nu. Firea și mintea ta vor determina în ce direcție se vor îndrepta lucrurile, dar nu cred în totalitate în expresia

ceea ce ești se va vedea în ceea ce faci.

Pentru că sunt atât de multe alte lucruri pe care nu le pot exprima în realitate. Sau poate pot, dar nu știu cum să o fac, însă nu înseamnă că ele nu există și că nu fac parte din mine.

Și știu că și tu ești la fel.

Spre exemplu, cred că o extensie a părului meu este partea aceea din zi în care soarele deabia răsare/apune. M-am gândit la șuvițe de păr pentru că am părul blond, și cerul din acel moment e un galben-portocaliu.

Iar eu simt pur și simplu că momentul acela este o parte din mine. Sau invers.

Cum să explic eu asta cuiva, cum să adaug asta pe lângă ,,prietenoasă, super-energică, ambițoasă și optimistă?” Nu cred că ar putea cineva să înțeleagă. Nici chiar tu. Dar sunt sigur că, acum că ai citit asta, îți vine în minte o chestiuță în care te regăsești.

Poate unii simt asta când începe o furtună afară. Alții când simt miros de ciocolată caldă. Alții când își trag cagula pe cap înainte să dea un tag pe o clădire. Alții când admiră cerul înstelat, sau alții când apasă CTRL. Dar doar atunci. Sau când vopseaua atinge coala de hârtie pentru prima oară, sau când roțile de la bicicletă scârțâie printre blocuri.

Ideea este că nu te poți duce la cineva să-i spui:

Salut, eu sunt X, sunt o fire foarte prietenoasă, comunicativă, sunt optimistă, ciocolată, stele și moment în care soarele răsare/apune pe cer.

Pentru că senzația aceea face parte din mine, cum de ce?!

N-o să te înțeleagă, pentru că ei nu simt aceleași lucruri pe care le simți tu. Pentru că ei nu sunt ca tine pe dinăuntru. Pentru că ei nu sunt tu. Există momente în care pur și simplu te regăsești, și știi că ele fac parte din ființa ta.

Oamenii nu percep aceste momente ca fiind o parte din tine. Oamenii văd doar acțiuni, aud doar vorbe, se concentrază doar pe fapte.

Dar tu, când te uiți în olgindă, vezi mai mult decât piele și carne și o idee pe care oamenii și-au făcut-o despre tine. Vezi un mini-univers, ascuns în spatele ochilor, în care tu nu ești o simplă entitate compusă din atomi într-o formă umană, ești

       senzație zâmbet cer înstelat emoție ciocolată sclipici energie apus de soare CTRL

Ziceam că lângă oglinda mea se află un tablou pe care scrie “HOLE TO ANOTHER UNIVERSE. HOP IN” Tu ești universul acela. Doar uită-te în oglindă.

Și ziceam că n-ar trebui să-ți pese. De zile bune, de zile proaste, că ai făcut bine, că ai făcut prost, că ți-a ieșit, că nu ți-a ieșit.

Ești mai mult decât atât, și probabil că nimeni nu va înțelege asta mai bine decât o vei face tu. Ar trebui să-ți pese că ești tu, și atât. De atât ai nevoie. Atât contează. Asta-i fericirea ta adevărată.

 

 

Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: